Popoln začetek Evropskega pokala Melges 24

Facebooktwitterredditpinterestmail

Piranski zaliv gosti prvo etapo evropskega pokala razreda Melges 24, ki se je danes začela z uvodnimi štirimi plovi. Za floto 24 jadrnic iz 10 držav je to zadnje srečanje pred evropskim prvenstvom, za štiri slovenske ekipe pa tekovanje velja tudi kot državno prvenstvo.

Melges 24 Day 1Jadralci razreda Melges 24 so se po zimskem premoru vrnili v tekmovalne vode in prva postaja v ciklu petih regat je Portorož. Organizacija tridnevnega dogodka je bila namreč zaupana Jahtnemu Klubu, čigar člani so v dopoldanskih urah stehtali pečlanske posadke, ki ne smejo biti težje od 375 kilogramov, natanko ob poldne pa že naznanili štart prvega plova. Na regatnem polju med Piranom in Crvenim vrhom se je burji in popoldanskem zahodnem vetru najbolje znašla italijanska Altea, ki je nanizala tretje in tri druga mesta. »V Portororžu jadramo prvič, zato nismo pričakovali tako visokih uvrstitev. Ostale posadke so imele nekaj težav, medtem ko smo mi jadrali konstantno dobro,« je s sinegrijo na krovu zadovoljen Andrea Racchelli. Drugo mesto v skupnem seštevku si je zagotovila ekipa Audi krmarja Riccarda Simoneschija, medtem ko so Norvežani Storm Capital Racing Team z istim izkupičkom točk tretji. »Na prizorišče smo prispeli šele sinoči po več kot dvajset urni vožnji. Bili smo nekoliko utrujeni toda za razliko od Skandinavije je tukaj že prava pomlad in na morju so nadvse uživali. Začeli smo nekoliko slabše potem pa z vsakim plovom napredovali. Če bo šlo tako dalje, nam zmagovali oder ne uide,« ciljev ne skriva Peder Jahre.

Atena

Atena

Najvišje uvrščena slovenska posadka Atena se nahaja na devetem mestu. »Glede na izjemno domačo in tujo konkurenco  sem nad našim rezultatom prijetno presenečen. Na tekmo se nismo posebej pripravljali, je pa res, da imamo morda nekoliko prednosti zaradi poznavanja lokalnih razmer,« je formulo za odličen štart razkril krmar Jure Jerkovič. Prešerne volje je bil po zmagi v četrtem plovu tudi Hinko Golias. »To je naša prva tekma po dveh letih. Ves marec smo se dogovarjali za treninge, a vedno je prišlo nekaj vmes. Neuigranost na krovu se je nedvomno poznala. No, v zadnji regati smo se vendarle zbrali in jo odvozili brezhibno. Odlično smo štartali, obrate izvajali kot se spodobi in na koncu prečili ciljno linijo pred vsemi. To nam je dalo zagona,« se nadaljnih preizkušenj nadeja Hinko Golias. Za 24 posadk iz desetih držav se pokal nadaljuje jutri s tremi preizkušnjami in konča v nedeljo s finalmini dvemi plovi.

Rezultati po prvem tekmovalnem dnevu so na voljo tukaj.

Follow us Facebooktwitteryoutubeflickr