Tramontana je bila zmagovalčeva ahilova peta

      Komentarji so izklopljeni za Tramontana je bila zmagovalčeva ahilova peta
Facebooktwitterredditpinterestmail

Tridnevni Evropski pokal jadralnega razreda Melges 24 se je končal z zmago Italijana Riccarda Simoneschija, osamljenega jezdeca v petkovi burji in veliko bolj ranljivega v sobotni in nedeljski tramontani. Najboljša slovenska uvrstitev na otvoritveni tekmi sezone je 15. mesto Jureta Jerkoviča.

Zmagovalci regate melges 24 v Portorožu

ZMAGOVALCI PRVE ETAPE EVROPSKEGA POKALA MELGES 24 V PORTOROŽU / ©Jana Pines

Jadralna sezona razreda Melges 24 se je že drugo leto zapored začela v Portorožu, kjer se je 22 posadk iz 11. držav pomerilo v osmih plovih. Za zadnjega, devetega, je zmanjkalo vetra, čakanje nanj do poznih popoldanskih ur pa ni imelo smisla, saj so morali tekmovalci jadrnice še razstaviti in jih naložiti na prikolice ter čim prej kreniti na pot domov, za nekatere dolgo dobrih 2223 kilometrov. Natanko toliko so jih namreč prevozili člani posadke Blow Henry Lloyd iz Osla, le dvajset kilometrov manj pa ekipa Marusie iz Ukrajine.

Melges 24 Blow Team

EKIPA BLOW JE PREVOZILA 2223 KILOMETROV DOLGO POT IZ OSLA DO PORTOROŽA / ©Zerogradinord

Oboji so bili za predanost nagrajeni s suvenirji, ne pa tudi s pokali, saj se na morski areni niso najbolj izkazali. Po večmesečni odsotnosti z regatnih polj se jim je poznala neuigranost, ki je bila odločilnega pomena v bitki za vodilna tri mesta. Spočetka je bila negotovost sicer izrazita pri večini posadk, a kdor se je prej uglasil je posegel po višjih mestih, ostali, ki so se iz zimskega spanja zbudili šele v topli nedelji, pa so se morali sprijazniti z uvrstitvijo na repu flote.

Evropski pokal Melges 24

MANJ JE BILO VETRA, BOLJ SO SI BILE EKIPE IZENAČENE / ©Zerogradinord

Tam sta se denimo znašli tudi slovenski zasedbi Little Big Man krmarja Aleša Zupanca, ki je sidro odvgel na predzadnjem 21. mestu, in Agapeja Hinka Goliasa, tri mesta višje. Solidno je slovenske barve zastopal le Jure Jerkovič, čeprav tudi njemu ni uspelo uresničiti cilja in izboljšati lanskega 8. mesta, kot si je zadal pred nastopom. »Razmere so bile zelo težke in konkurenca dobro pripravljena. Jadrali smo povprečno in marsikaj bi se dalo še izboljšati. Za nas je to odlično izhodišče za začetek sezone,« je bil s 15. mestom vendarle zadovoljen krmar Jerkovič.

Jure Jerkovic

KRMAR ATENE JURE JERKOVIČ JE PRVI NASTOP V SEZONI 2015 OCENIL KOT POVPREČNEGA / ©Jana Pines

Skupno zmago si je zagotovil Riccardo Simoneschi, ki je bil v petkovi burji za debelo minuto hitrejši od ostalih. »Portorož je vsak dan postregel z drugačnimi vetrovi, ki so nam različno ustrezali. Naša šibka točka je bila tramontana, a k sreči nihče od tekmecev ni bil dovolj konstanten, da bi nam lahko odvzel zmago,« si je po štirih zmagah in seriji treh drugih mest oddahnil krmar jadrnice Audi tron. Drugo mesto si je prijadral krmar Storm Capital Racinga Peder Jahre, na tretjem pa so po odličnih finalnih predstavah pristali ‘Four and a half men’ iz Avstrije. Naslednja etapa bo v začetku maja na madžarskem Blatnem jezeru.

Melges 24 Audi tron

RICCARDO SIMONESCHI, ZMAGOVALEC PRVE ETAPE EVROPSKEGA POKALA MELGES 24 / ©Zerogradinord

Follow us Facebooktwitteryoutubeflickr