Uvertura evropskega pokala Melges 24 v Portorožu pripadla Altei

Facebooktwitterredditpinterestmail

Jahtni klub Portorož je od petka do nedelje gostil prvo etapo evropskega pokala razreda Melges 24, ki se ga je udeležilo 24 posadk iz 10 držav. V osmih plovih izpeljanih po zmernem maestralu je bila najprepričljivejša ekipa Altee iz Italije. Najboljša slovenska jadrnica, Atena, je sidro odvrgla na osmem mestu.

Dober glas seže v deveto vas in evropskemu združenju razreda Melges 24 je prišlo na uho, da v Portorožu domuje klub, ki ga odlikujejo gostoljubnost, profesionalnost  in želja po novih izzivih. Ker so si tudi sami zaželeli drugačnosti ter jadranja na novih poligonih, so Jahtnemu klubu ponudili možnost organizacije prve tekme evropskega pokala v letu 2014.  »Za dogodek smo se odločili, ker bi si v bližnji prihodnosti želeli kandiditati za evropsko prvenstvo. To je bil test, preden se odločimo za resnejši korak,« je pojasnil član organizacijskega odbora Branko Parunov.

Večina posadk se je tako v Sloveniji znašla prvič in bila nad gostoljubnim sprejemom ter ugodnim vetrom navdušena. Vse tri dni je floto namreč poganjal maestral, ki se je v zalivu razpihal ob poldnevu ter regatnemu odboru omogočil izpeljavo osmih preizkušenj. »To je bila naša prva regata po zimskem premoru. Sprva nismo bili uigrani, a smo vseeno jadrali konstantno, kar nam je na koncu prineslo zmago. Ta rezultat nam veliko pomeni, saj si podobne razmere obetamo na maja evropskem prvenstvu na Blatnem jezeru,« je dejal krmar Altee Andrea Racchelli. Za razlike od Italijana si je Tonu Toniste, dobitnik dveh olimpijskih kolajn v razredu 470 leta 1988 in 1992, želel več adrenalina. »V četrtek smo trenirali po burji in neizmerno uživali. Škoda, ker se ni obdržala. Mogoče pa je tak umirjen začetek boljši,« se je filozofsko tolažil drugouvrščeni Estonec. Tretje mesto v skupnem seštevku je osvojila ekipa Audi Riccarda Simoneschija.  »Imamo novo jadrnico, zato je ta uvrstitev zadovoljiva. Nekaj napak bo potrebno še odpraviti, kar se tiče organizacije pa nimam pripomb. Z veseljem bom podprl kandidaturo Portoroža, če se bodo zanjo odločili,« s pohvalami ni skoparil Simoneschi.

Jerkovič najhitrejši v domači konkurenci

Za štiri slovenske posadke je dogodek veljal tudi kot državno prvenstvo. S 64 točkami je naslov prvaka osvojila zasedba Atene v sestavi Jure Jerkovič, Emil Jerkovič, Robert Zajc, Blaž Kmetec, Mateja Štimulak. »Kvalitetna konkurenca, lepo vreme in zmaga, kaj več bi si sploh lahko želeli?« so se po popolnem vikendu strinjali prvaki. Agapeja krmarja Hinka Goliasa je bila druga in Little Big Man z Markom Potiškom za krmilom tretja.

KONČNI REZULTATI

Follow us Facebooktwitteryoutubeflickr