V Portorož pride tudi svetovni prvak

      Komentarji so izklopljeni za V Portorož pride tudi svetovni prvak
Facebooktwitterredditpinterestmail

Portorož bo konec tedna že tretjič zapored gostil uvodno tekmmo evropskega pokala za jadralni razred Melges 24. Tridnevnega dogodka se bo udeležilo 24 ekip iz 13 držav, največ iz Italije, Madžarske in Švice, od koder prihaja tudi trikratni olimpijec in aktualni svetovni prvak Christopher Rast.

Slednji bo v četrtek v Jahtnem klubu Portorož vodil seminar o optimizaciji monotipov Melges 24 ter posadkam pomagal izboljšati hitrost plovbe, nastavitev jader in komunikacijo na krovu. Ekipam bo svetoval s spremljevalnega čolna, nakar bo na kopnem sledila še skupinska analiza video posnetkov in primerjava različnih slogov jadranja.

Aktualni svetovni prvaki - EFG Sailing Team

Aktualni svetovni prvaki – EFG Sailing Team

Katera moštva bodo pridobljene informacije najuspešneje uporabila na regatnem polju, pa bodo pokazali petkovi rezultati, ko bo v Piranskem zalivu šlo zares. Flota 24-ih jadrnic se bo izza štartne linije pognala natanko ob 12. uri ter se v južnem vetru pomerila v treh preizkušnjah. Sobotni ritem bo bolj umirjen, saj je za drugi tekmovalni dan napovedan blag severozahodnik, medtem ko bodo nedeljski sklepni plovi potekali v zmernem maestralu.

Jure Jerkovič za krmilom Atene / Foto: Jana Pines

Jure Jerkovič za krmilom Atene / Foto: Jana Pines

Čeprav je bil dogodek načrtovan tudi kot državno prvenstvo, organizatorji naslova ne bodo podelili zaradi preskromnega zanimanja domačih ekip. Dva dneva pred zaključkom prijav sta namreč na strartni listi le dve slovenski zasedbi – Little Big Man, ki ji poveljuje Marko Potišek in Atena krmarja Jureta Jerkoviča.

Škoda, da je slovenska udeležba vsako leto bolj skromna. Merjenje moči z rojaki ima vedno poseben čar. Nas pa motivira kakovostna tuja konkurenca, v kateri ciljamo med prvo deseterico. Mislim, da ambicije niso previsoke, kajti pozimi smo bili na treh jadralskih dvobojih, minuli vikend smo intenzivno trenirali, zato si upam trditi, da smo dobro pripravljeni,” je pred premiernim nastopom v letošnji sezoni samozavestem Jerkovič.

In kdo sodi med favorite? Svetovni podprvaki Altea iz Italije si v Portorožu nedvomno želijo ponoviti zmagovalni nastop iz leta 2014, kar jim bo skušal preprečiti svetovni prvak Christopher Rast z ekipo EFG Bank, kot tudi dobitnik lanskega evropskega pokala Gill Race Team iz Velike Britanije. V igro za vodilna mesta zna poseči tudi Hrvat Tomislav Bašić, nekdanji trener olimpijke Vesne Dekleve Paoli in eden najbolj vsestranskih jadralcev v Evropi, če ga ne bodo presenetili madžarski mladeniči FGF Sailing Team, ki so v zadnjih sezonah naglo napredovali in že pretijo najboljšim.

Follow us Facebooktwitteryoutubeflickr